Scleroseforeningen

Arvelig risiko for MS

Svar: 

Årsagen til at man rammes af sklerose (MS) er fortsat uklar, men et uheldigt samspil mellem immunsystemet og virusinfektioner (herunder kyssesyge), menes at være af betydning. Den arvelige risiko for at få MS kan ikke forklares af en enkelt arvelig egenskab (et gen), og man opfatter derfor ikke sklerose som en egentlig arvelig sygdom. Generne kan højest forklare ca. 30% af årsagen til at sclerose udvikles, mens en række miljøfaktorer, så som lavt D-vitamin og rygning også har stor betydning.

Risikoen for at få sklerose er dog højere, hvis der hos slægtninge (særlig hos søskende eller forældre) er sklerose, men da sklerose i sig selv ikke er særlig almindelig, er den absolutte risiko for at få sygdommen stadig lille. Der foreligger relativt få undersøgelser, der giver pålidelige data for risikoen for at få sklerose, hvis der er sklerose i familien, men baseret på en analyse af data fra flere forskellige undersøgelser skønner man, at risikoen for at få sklerose, hvis man er barn af en skleroseramt, er ca. 10 - 20 højere end hos baggrundsbefolkningen. Da risikoen for at få sklerose hos befolkningen som helhed ligger på 0,2 - 0,3 procent, svarer det til, at risikoen for at få sklerose som barn af en scleroseramt er ca. 2 - 6%.

Spørgsmål: 

Min mor har fået konstateret sclerose i en alder af 57. Min mormor døde af det da hun var 60. Min søster og jeg har begge haft kyssesyge og min søster har Graves syndrom. Hvor stor er den arvelige risiko for at en af os får det. Hvilke faktorer har indvirkning herpå?

Ekspert: 
Morten Blinkenberg
Rådgiverkategori: 
Læge
Tags: 
arvelighed